

Advancing Research Priorities for Highly Pathogenic Avian Influenza H5N1 Through International Collaboration Sheraton Hotel Newfoundland | June 27, 2025

JUNE 27, 2025 | 8:00 – 15:00 NDT

Purpose

In light of the ongoing HPAI virus A (H5N1) panzootic threat to global health, we aim to discuss opportunities for international research collaboration for readiness and response to highly pathogenic avian influenza (HPAI). Leading scientific experts and representatives from research organizations will outline how priority research areas on HPAI can be addressed through international collaboration. We aim to identify the first steps toward developing an actionable framework for international research collaboration.

7:30 AM	Arrival (30 min)
	Light breakfast and coffee available in lobby
8:00 AM	Opening Remarks (10 min)
	Samira Mubareka, University of Toronto
	<i>Clare Stroud</i> , U.S. National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine
8:10 AM	Opening Presentation & Fireside Chat (30 min)
	Moderated by Richard Webby , St. Jude Children's Hospital
	Michelle Wille, University of Melbourne, Centre for Pathogen Genomics
8:40 AM	Panel 1: Key Learnings & Knowledge Gaps (60 min)
	Synthesis of the symposium & articulation of knowledge gaps that emerged from the week's discussions
	Moderated by Richard Webby, St. Jude Children's Hospital
	Andrew Bowman, The Ohio State University
	Amy Greer, Trent University
	Bryce Warner , Vaccine and Infectious Disease Organization, University of Saskatchewan
	Michelle Wille, Centre for Pathogen Genomics, University of Melbourne

9:40 AM Break (20 min)

10:00 AM Panel 2: Opportunities to Address Gaps (60 min) Discussion of strategies, research partnerships, and enabling infrastructure to address the key knowledge gaps identified during the symposium. The focus will be on gaps that can be addressed through collaborative research.

> Moderated by **Rick Bright**, Bright Global Health **Emily Denstedt**, Wildlife Conservation Society (WCS) **Ron Fouchier**, Erasmus MC **Stephen Ostroff**, S Ostroff Consulting **Marcela Uhart**, One Health Institute, University of California. Davis

11:00 AM Perspectives from Centre for Research on Pandemic Preparedness and Health Emergencies (15 min)

Marisa Creatore, Centre for Research on Pandemic Preparedness and Health Emergencies (CRPPHE)

- **11:15 AM** Lunch (60 min)
- **12:15 PM** Breakout Groups (90 min)

Identify priority questions to address through international coordination. Begin to map out a potential action plan for collaborative research, identifying barriers or questions that need to be addressed to implement the action plan

Refine elements of proposed action plan, identifying key stakeholders and additional interested parties that should be part of collaborative efforts going forward.

- **1:45 PM Break** (15 min)
- **2:00 PM Report Back** (45 min)
- 2:45 PM Closing Remarks

ADJOURN